Soup, cream of pumpkin roasted with vegetables.
Koniec października wiąże się zawsze z szaleństwem "dyniowym". Ja w tym roku postanowiłam poszaleć w kuchni dla swoich najbliższych. Po raz pierwszy zrobiłam zupę, krem z dyni pieczonej z warzywami. Obecnie bardzo popularna jest relatywnie przyjazna w obróbce dynia HOKKAIDO ( ma twardą skórę, więc dzisiaj stoczyłam z nią nie mała walkę w kuchni :)). Taką więc postanowiłam kupić, nie wiedząc do końca co się kryje pod słowami : relatywnie przyjazna.
Dynia jest niskokaloryczna, bogata w beta-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Działa również odkwaszająco na organizm i wzmacnia przy tym układ odpornościowy.
Zupę, która Wam dzisiaj przedstawię ma raptem kilka/kilkanaście kalorii, a przy tym mnóstwo wartości odżywczych. Jest bardzo sycąca a podana na ciepło wprowadza w przyjemny błogostan.
O to mój przepis :
Składniki :
- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr wywaru
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 duże marchewki
- 3 ziemniaki
- orzechy nerkowca
- 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- świeżo mielony czarny pieprz
- jarmuż
- śmietanka do zup 18 %
Dynia jest niskokaloryczna, bogata w beta-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Działa również odkwaszająco na organizm i wzmacnia przy tym układ odpornościowy.
Zupę, która Wam dzisiaj przedstawię ma raptem kilka/kilkanaście kalorii, a przy tym mnóstwo wartości odżywczych. Jest bardzo sycąca a podana na ciepło wprowadza w przyjemny błogostan.
O to mój przepis :
Składniki :
- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr wywaru
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 duże marchewki
- 3 ziemniaki
- orzechy nerkowca
- 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- świeżo mielony czarny pieprz
- jarmuż
- śmietanka do zup 18 %
Zdjęcia : Google
Przygotowanie wywaru :
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1 udko kurczaka
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- liść laurowy
- ziele angielskie
-lubczyk
- oregano
Przygotowanie dyni oraz warzyw do pieczenia :
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- orzechy nerkowca
- 1/2 łyżki startego korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- świeżo mielony czarny pieprz
Nagrzej piekarnik do 250 C.
W żaroodpornym naczyniu ułożyłam wcześniej umyte i pokrojone warzywa : dynie, cebule, czosnek, paprykę żółtą i czerwoną. Polałam wszystko oliwą z oliwek. Całość obsypałam orzechami nerkowca, startym imbirem, słodką papryką, solą himalajską oraz czarnym pieprzem.
Piecz około 30/35 minut ( długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni ).
Upieczone warzywa.
Następnie upieczoną całość przełóż do garnka.
Dodawaj do całości wywar.
Całość zmiksuj ręcznym blenderem.
Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
Zupę przelej do miseczek. Udekoruj ją jarmużem, posyp orzechami nerkowca i dodaj śmietanki do zup 18 %.
Pierwsza w rodzinie zupki spróbowała najmłodsza
Brzuszek najedzony, buzia pomarańczowa ze szczęścia i uśmiech towarzyszący jej cały czas przy posiłku był dla mnie BEZCENNY :) !
Smacznego :) !
A Wy kochani, macie jakieś swoje przepisy na zupę z dyni ? A może dynie wykorzystujecie w innym sposób ? Podzielcie się przepisami ze mną, będzie mi miło :)
Miłego dnia :) !
Zupa ma kilka/kilkanaście kalorii? no chyba nie bardzo !! w zupie jest mnóstwo składników, dodatkowo śmietana 18%, tłuszcz z kurczaka itd więc jakie kilka/kilkanaście kalorii....
OdpowiedzUsuń