Soup, cream of pumpkin roasted with vegetables.

Koniec października wiąże się zawsze z szaleństwem "dyniowym". Ja w tym roku postanowiłam poszaleć w kuchni dla swoich najbliższych. Po raz pierwszy zrobiłam zupę, krem z dyni pieczonej z warzywami. Obecnie bardzo popularna jest relatywnie przyjazna w obróbce dynia HOKKAIDO ( ma twardą skórę, więc dzisiaj stoczyłam z nią nie mała walkę w kuchni :)). Taką więc postanowiłam kupić, nie wiedząc do końca co się kryje pod słowami : relatywnie przyjazna. 



Dynia jest niskokaloryczna, bogata w beta-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Działa również odkwaszająco na organizm i wzmacnia przy tym układ odpornościowy.



Zupę, która Wam dzisiaj przedstawię ma raptem kilka/kilkanaście kalorii, a przy tym mnóstwo wartości odżywczych. Jest bardzo sycąca a podana na ciepło wprowadza w przyjemny błogostan. 



O to mój przepis :



Składniki : 

- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku 
- 1 litr wywaru 
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 duże marchewki
- 3 ziemniaki
- orzechy nerkowca 
- 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- świeżo mielony czarny pieprz
- jarmuż 
- śmietanka do zup 18 %






























Zdjęcia : Google

Przygotowanie  wywaru :
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1 udko kurczaka
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- liść laurowy
-  ziele angielskie
-lubczyk
- oregano 


Przygotowanie dyni oraz warzyw do pieczenia :
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- orzechy nerkowca
- 1/2 łyżki startego korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa z oliwek 
- sól himalajska
- świeżo mielony czarny pieprz

Nagrzej piekarnik do 250 C. 

 W żaroodpornym naczyniu ułożyłam wcześniej umyte i pokrojone warzywa : dynie, cebule, czosnek, paprykę żółtą i czerwoną. Polałam wszystko oliwą z oliwek. Całość obsypałam orzechami nerkowca, startym imbirem, słodką papryką, solą himalajską oraz czarnym pieprzem.



Piecz około 30/35 minut ( długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni ).



Upieczone warzywa.



Następnie upieczoną całość przełóż do garnka.



Dodawaj do całości wywar.



Całość zmiksuj ręcznym blenderem. 



Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez około 3 minuty.



Zupę przelej do miseczek. Udekoruj ją jarmużem, posyp orzechami nerkowca i dodaj śmietanki do zup 18 %. 



Pierwsza w rodzinie zupki spróbowała najmłodsza 




Brzuszek najedzony, buzia pomarańczowa ze szczęścia i uśmiech towarzyszący jej cały czas przy posiłku był dla mnie BEZCENNY :) !


Smacznego :) !




A Wy kochani, macie jakieś swoje przepisy na zupę z dyni ? A może dynie wykorzystujecie w innym sposób ? Podzielcie się przepisami ze mną, będzie mi miło :)


Miłego dnia :) !









Komentarze

  1. Zupa ma kilka/kilkanaście kalorii? no chyba nie bardzo !! w zupie jest mnóstwo składników, dodatkowo śmietana 18%, tłuszcz z kurczaka itd więc jakie kilka/kilkanaście kalorii....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Teeth, continued.

Lipstick.