Homemade gingerbread, gluten-free.

Dużymi krokami zbliża się już do Nas Wigilia. To mój ulubiony czas. Czas dla rodziny. Postanowiłam więc u Nas w domu zacząć celebrować ten czas wcześniej. Swoje korzenie zapuszcza już choinka w domowym zaciszu a z kuchni unosi się zapach domowych bożonarodzeniowych pierników. 


Pierniczki bożonarodzeniowe to jeden z wielu wariantów słodkości świątecznych. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla mnie, ale przede wszystkim dla moich bliskich. Te świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych po ludziki w świątecznym przebraniu czy bombek. 

O to mój przepis :

Składniki : 

- mąka ryżowa
- mąka kukurydziana 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 dag masła
 - 2 żółtka
- 1 jajko
- brązowy cukier
- miód 
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao 

















Zmieszać ze sobą mąki, 30 dag mąki ryżowej, 25 dag mąki kukurydzianej







Dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej






Dodać 15 dag masła 





1 całe jajko





2 żółtka





15 dag cukru 





Dodać miodu





1 łyżkę gorzkiego kakao






Imbir





Cynamon





Gałkę muszkatołową 












Zagnieść ciasto 





Rozwałkować je na grubość około 5 mm





Wykroić foremką pierniki





Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia





Piec około 10 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180 stopni

















Poczekać aż pierniki ostygną, przystroić je według własnej inwencji twórczej :)












Gotowe :) 

Samodzielnie upieczone pierniczki świąteczne, starannie ozdobione i elegancko zapakowane, mogą być miłym upominkiem świątecznym. U Nas właśnie tak będzie :), a u Was ? Jak szło pieczenie ? Pamiętajcie proszę że ten rodzaj ciastek najlepiej jest przechowywać w blaszanym pudełku. Mój przepis jest bezglutenowy, tego rodzaju pierniki robiłam pierwszy raz. A wy, znacie może inne przepisy na zdrową wersji pierniczków świątecznych ? Podzielcie się :) 




Smacznego !

Komentarze

  1. Zwracam się z prośbą o szacunek do języka polskiego - bezglutenowe piszemy razem :) maka kukurydziana akurat nie należy do najzdrowszych produktów przez to jak mocno jest modyfikowana,jest jedynie bezglutenową alternatywą, ale nie można od razu takiego przepisu nazwać "zdrowym" /Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, oczywiście beglutenowe pisze się razem :)! Czyli zgodnie z językiem polskim, w zależności od każdej diety, należy rozważyć ilośc węglowodanów w diecie każdej z Nas indywidualnie. Jest to bardzo proste, ponieważ na rynku jest dostępna duża ilośc poradników dotycząca żywienia i kaloryczności potraw. Marto, zdrowy rozsądek nigdy nie zawodny, tak na prawdę kalorie łatwo jest policzyć, jedźmy zdrowo i zastanawiajmy się to co na talerz nakładamy, a to jest kluczem do sukcesu. Pozdrawiam, M :)!

      Usuń
  2. Zwracam się z prośbą o szacunek do języka polskiego - bezglutenowe piszemy razem :) maka kukurydziana akurat nie należy do najzdrowszych produktów przez to jak mocno jest modyfikowana,jest jedynie bezglutenową alternatywą, ale nie można od razu takiego przepisu nazwać "zdrowym" /Marta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Teeth, continued.

Lipstick.