Homemade gingerbread.
O to moje domowe pierniczki w drugiej wersji.
Składniki :
- mąka pszenna
- 1 jajko
- 75 dag masła
- przyprawy
Do mąki dodać jajko, masło
Zagnieść ciasto, kontrolować je
Zagniecione ciasto, wsadzić do zamrażalki na 30 minut
Po 30 minutach wyjąć ciasto, odkrajać nożem po kawałku i rozwałkowywać je na grubość około 5 mm
Wykrajać foremką pierniczki
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Piec około 10 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do temperatury 180 stopni
Po tym czasie wyjąć i dać im ostygnąć :))
Ja wciąż i wciąż jestem nie do końca zadowolona ze swoich wypieków. Szukam i szukam coraz to nowszych pomysłów. Zmieniam składniki, odejmuje, dodaje, zmieniam porcjami, ale wciąż nie są to moje wymarzone pierniki. Są smaczne ale nie powalają , a przecież o to chodzi!
Chcę je przecież zapakować świątecznie i podzielić się nimi z rodziną.
Może Wy kochani macie dla mnie inny przepis ? Albo zmieniłybyście coś w moim.
Czekam na wasze komentarze i wiadomości :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz