Homemade gingerbread.

O to moje domowe pierniczki w drugiej wersji. 

Składniki :

- mąka pszenna
- 1 jajko
- 75 dag masła 
- przyprawy 




Do mąki dodać jajko, masło





Zagnieść ciasto, kontrolować je 





Zagniecione ciasto, wsadzić do zamrażalki na 30 minut 

















Po 30 minutach wyjąć ciasto, odkrajać nożem po kawałku i rozwałkowywać je na grubość około 5 mm





Wykrajać foremką pierniczki 






Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia






Piec około 10 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do temperatury 180 stopni







Po tym czasie wyjąć i dać im ostygnąć :))



Ja wciąż i wciąż jestem nie do końca zadowolona ze swoich wypieków. Szukam i szukam coraz to nowszych pomysłów. Zmieniam składniki, odejmuje, dodaje, zmieniam porcjami, ale wciąż nie są to moje wymarzone pierniki. Są smaczne ale nie powalają , a przecież o to chodzi!



Chcę je przecież zapakować świątecznie i podzielić się nimi z rodziną.




Może Wy kochani macie dla mnie inny przepis ? Albo zmieniłybyście coś w moim. 



Czekam na wasze komentarze i wiadomości :) 




Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Teeth, continued.

Lipstick.