Spice of life. Turmeric
„Nikt, kto gotuje, nie gotuje sam. Nawet w największej samotności naszej kuchni otaczają nas pokolenia gotującej przeszłości, rady i przepisy gotującej teraźniejszości, a także mądrość książek kucharskich.” Laurie Colwin
Witajcie :)
Dzisiaj trochę o BOSKIEJ KURKUMIE ! :)
Żółto-pomarańczowa, niepozorna a w smaku raczej kontrowersyjna .. . . KURKUMA!
Przyprawa, kosmetyk i. .. wszechstronny lek ( tak zawsze powiada Mój dziadek i moja Mama).
Pewnie zadajecie sobie pytanie co w niej takiego boskiego ?
Przede wszystkim trzeba wiedzieć o PRZECIWNOWOTWOROWYM działaniu kurkuminy - WIELKA sprawa!
Działa bakteriobójczo ( fenomenalna jest na problemy z opryszczką ), rozkurczowo. Dobrze "robi" Naszej wątrobie i pomoże w procesie trawiennym. Warto swój codzienny jadłospis wzbogacić o 1,5 - 3 gramów dziennie właśnie kurkumy :)
Ja właśnie te gramy użyłam do obiadu.
O to składniki :
- Olej lniany
- Ryż indyjski
- KURKUMA
- Słodka papryka
- Szpinak
- Sól
- Pieprz
- Pierś z kurczaka
- Masło
Przygotowanie :

Przez mniej więcej godzinę namaczamy ryż w ciepłej, przegotowanej wodzie. Na 3/4 kubka ryżu wlewamy 1,5 kubka wody. Dodajemy solidną łyżkę kurkumy i SOLIDNĄ ŁYŻKĘ MASŁA !!!


i czekamy ;)

W tym czasie umytą pierś przygotowujemy do smażenia.

Szpinak wrzucamy na patelnie i pozwalamy mu wypuścić wodę.

Kurczaka oprawiłam słodką papryką, bo Moi najbliżsi bardzo ją lubią ;)

Dorzucam mięso do szpinaku

Po namoczeniu ryż gotujemy maksymalnie przez 15 minut pod przykrywką a kolejne 5 minut z lekko odsłonięta przykrywką.

Gdy ryż się ugotował, mięso usmażyło można wykładać na talerz ;)

SMACZNEGO !
A Wy kochani, czy macie jakieś inne zastosowanie kurkumy ? W domowym spa ? Czy w kuchni ?
Podzielcie się tajemnicami ;)
Komentarze
Prześlij komentarz