Banana bread.
Cześć kochani. Witam Was w ten jesiennych, chłodny dzień. Dzisiaj trochę po amerykańsku i trochę na słodko. Na tyle na słodko aby móc sobie właśnie tak przyjemnie rozpocząć dzień ;).
Chlebek bananowy - typowo amerykańskie ciasto - przypominające słodki chlebek.
Przygotowywany między innymi z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów .. ale również wiele razy można go modyfikować, urozmaicać poprzez dodawanie dodatkowych składników bądź wprowadzenie zmiany np. zamianę mąki. Może mieć zatem różne warianty :).
Składniki :
- 3, 4 dojrzałe banany
- 2 łyżki oleju roztopionego kokosowego
- 1,5 szklanki mąki ( w moim przypadku jest to mąka gryczana i ryżowa ) pół na pół
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki
- daktyle
- suszone śliwki
Sposób przygotowania :
banany rozgniatamy na "papkę" i łączymy suche i mokre składniki i GOTOWE! :)

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40-45 minut :)

SMACZNEGO !!! !

Przepis jest dość znany i lubiany. Prosty w przygotowaniu. A Wy jak urozmaicacie swój przepis ?
Polecam podawanie go z masłem arachidowym - OBŁĘD !
Komentarze
Prześlij komentarz