Bread. no flour. Chleb bez mąki
Chleb bez mąki ? Kiedyś brzmiało to eksperymentalnie .. ., kiedyś ;). Dzisiaj chleb bez mąki to prawie must have w kuchni. Mnie to od dawna zadziwiało jak można jeść i fascynować się chlebem bez mąki. Zagłębiłam się więc w temat a dodatkowo spróbowałam upiec go samodzielnie w domu. Pierwszy raz dawnoooo temu, bo kilka miesięcy temu. "Mój" chleb bez mąki przybierał wiele zatem postaci poprzez zabawę składnikami. Jednak wierna zostałam tej pierwszej wersji chleba bez mąki ;).
Składniki :
- Len mielony
- 2 jajka
- ziarna słonecznika
- siemię lniane
- sezam
- migdały
- żurawina
- pestki dyni
- sezam
- sól
- olej kokosowy
- miód
Przygotowanie :
najpierw łączymy wszystkie suche składniki. Len - 2 łyżeczki, reszta składników po 50 g. Chwile później łączymy je z mokrymi. 60 ml oleju kokosowego, 1 łyżka miodu, 2 jajka.
Pamiętaj : wszystko dokładnie wymieszać !
UWAGA: olej kokosowy czuć w chlebie więc jeśli nie lubisz tego smaku spokojnie możesz użyć innego oleju, np. sezamowego lub arachidowego – super tu pasują ;) !
Formę zdobimy w papier do pieczenia ;) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach przez 60 minut.
GOTOWE ;)
Jak mam tylko ochotę wracam do tego przepisu. Idealnie pasuję na kolację, śniadanie czy przekąskę z miodem do kawy ;).
Chleb wychodzi OBŁĘDNY ! Jaki jest ? Sycący, chrupiący ! SPRÓBBUJ SAM !
Idealny chleb ;)
Baw się składnikami, dodawaj, odejmuj i dziel się swoim zdaniem.
Polecam ! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz