Bread. no flour. Chleb bez mąki

Chleb bez mąki ? Kiedyś brzmiało to eksperymentalnie .. ., kiedyś ;). Dzisiaj chleb bez mąki to prawie must have w kuchni. Mnie to od dawna zadziwiało jak można jeść i fascynować się chlebem bez mąki. Zagłębiłam się więc w temat a dodatkowo spróbowałam upiec go samodzielnie w domu. Pierwszy raz dawnoooo temu, bo kilka miesięcy temu. "Mój" chleb bez mąki przybierał wiele zatem postaci poprzez zabawę składnikami. Jednak wierna zostałam tej pierwszej wersji chleba bez mąki ;).
 
 
 
 
Składniki :
 
- Len mielony
- 2 jajka
- ziarna słonecznika
- siemię lniane
- sezam
- migdały
- żurawina
- pestki dyni
- sezam
- sól
- olej kokosowy
- miód
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie :
 
najpierw łączymy wszystkie suche składniki. Len - 2 łyżeczki, reszta składników po 50 g. Chwile później łączymy je z mokrymi. 60 ml oleju kokosowego, 1 łyżka miodu, 2 jajka.
 
 
Pamiętaj : wszystko dokładnie wymieszać !
 
UWAGA: olej kokosowy czuć w chlebie więc jeśli nie lubisz tego smaku spokojnie możesz użyć innego oleju, np. sezamowego lub arachidowego – super tu pasują ;) !
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
Formę zdobimy w papier do pieczenia ;) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach przez 60 minut.
 
 
 
 
 
GOTOWE ;)
 
 

 
 
Jak mam tylko ochotę wracam do tego przepisu. Idealnie pasuję na kolację, śniadanie czy przekąskę z miodem do kawy ;).
 
 
Chleb wychodzi OBŁĘDNY ! Jaki jest ? Sycący, chrupiący ! SPRÓBBUJ SAM !
 
 
Idealny chleb ;)
 
Baw się składnikami, dodawaj, odejmuj i dziel się swoim zdaniem.
 
Polecam ! ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Teeth, continued.

Lipstick.