Oriental soup.
No i przyszła jesień . .. wstaje się ciężej, jesteśmy podatni na przeziębienia. Jak się wzmocnić podczas tego okresu ? Oprócz zmiany w garderobie trzeba też pamiętać o małych rewolucjach w kuchni. Dzisiaj przedstawię Wam INTENSYWNĄ, pobudzającą zupę, która za zadanie ma rozgrzać i stworzyć tarczę ochronną przeciwko wirusom :).
Składniki :
- 1 łyżka oleju koksowego
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- kurkuma
- maggie
- 750 ml bulionu warzywnego ( mój będzie na miesie ze względu na córeczkę )
- 1 papryczka chili
-1/2 mleka kokosowego
- kapusta pekińska ( kilka liści )
- sól
Bulion
Przygotowanie :
w rozgrzanym garnku rozpuścić olej kokosowy. Smażyć na nim imbir, czosnek i dodać kurkumę.





Następnie dodać pokrojone pieczarki oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Gotować na średnim ogniu ;)

Całość zalać bulionem, dodać kilka kropli maggie oraz dodać do zupy mleko kokosowe.


Na koniec dodać posiekaną kapustę pekińską, doprawić do smaku lekko solą i gotować jeszcze przez chwilę.

Półmisek ozdobić posiekanym świeżym koperkiem ;) i gotowe !

KOCHANI ! O to środek na zdobycie uśmiechu u najmłodszych w domu i tych trochę starszych ;p

W 45 minut gotowy jest rosół i ZUPA ORIENTALNA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKA I KURKUMĄ !

Gorąco polecam ten przepis, PYCHOTA!
Pisząc ten przepis ile pomysłów do głowy przychodzi na lekką modyfikację tej zupy np. KREWETKI.
A Wy kochani, co byście do tego przepisu dodali ?
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz