macaroni variations.
Pamiętam, jakby to wczoraj było. Swój pierwszy ugotowany makaron. Rozgotowany, klejący i totalnie bez soli. Przez jakiś czas rezygnowałam z niego - niepotrzebnie. Dzisiaj uwielbiam go przygotowywać w różnych koncepcjach. Tym razem to makaron penne w postaci zapiekanki. Przygotujesz ją w szybkim tempie :)
Składniki :
- makaron penne
- 150 g wędzonego łososia
- cukinia
- seler
- cebula
- czosnek
- pomidor
- 2 jajka
- mozzarella
- mleko kokosowe
- oliwa z oliwek
- masło
- pieprz
- sól
- śmietanka 30%
- masło
Sposób przygotowania :
- makaron ugotuj z dodatkiem soli i łyżki oliwy - najlepiej al. dente - próbuj. .. próbuj :)! Cukinie, czosnek, cebule, seler, pomidor, łosoś - wszystkie te składniki przygotuj. Śmietanę wymieszaj z jajkami i dodatkiem mozzarelli oraz łyżką mleka kokosowego. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem - ja zrobiłam to masłem z dodatkiem pieprzu. Wszystkie składniki połącz i przełóż do naczynia. Możesz też posypać całość startym serem żółtym - ja tego nie zrobiłam bo akurat tyle nie miałam :). Piecz około 45 minut w temperaturze 190 stopni.












I gotowe :). Bardzo sycąca, rewelacyjna odskocznia od zwykłego makaronu z sosem.
Ile zabawy przy tym daniu zapewniłam mojej córce, zobaczcie sami - film na moim profilu na instagramie załączyłam - Magdalena Burkhardt.
Wpadajcie !
Komentarze
Prześlij komentarz